
Naszym celem jest opracowanie czujników wykrywających laktozę, metale ciężkie, gluten, fruktany oraz szkodliwe metabolity pleśni w żywności, które umożliwią użytkownikom indywidualnym samodzielne zbadanie tych produktów bez potrzeby analizowania ich aparaturą badawczą w laboratorium.
W chwili obecnej realizujemy trzy projekty dofinansowane z Funduszy Europejskich:

Prace badawczo-rozwojowe nad multisensorem do badania produktów spożywczych.
Celem projektu jest realizacja badań przemysłowych i prac rozwojowych zmierzających do opracowania multisensora wykrywającego laktozę i metale ciężkie (rtęć ołów i kadm) w produktach spożywczych.
Efektem projektu będzie opracowanie i wprowadzenie na rynek nowego produktu w postaci multisensora wykrywającego laktozę i metale ciężkie w produktach spożywczych. Rezultatem jest wdrożenie innowacji produktowej w przedsiębiorstwie, a tym samym poszerzenie oferty firmy i wprowadzenie na rynek nowego produktu. Dokonane zostanie zgłoszenie patentowe.
Wartość projektu: 3 105 254,90 zł
Wkład UE: 1 924 915,94 zł

Prace B+R nad nanosensorem do wykrywania glutenu i fruktanów.
Celem projektujest realizacja badań przemysłowych i prac rozwojowych zmierzających do opracowania multisensora wykrywającego gluten i fruktany w produktach spożywczych.
Efektem projektu będzie opracowanie i wprowadzenie na rynek nowego produktu w postaci multisensora wykrywającego gluten i fruktany w produktach spożywczych. Rezultatem jest wdrożenie innowacji produktowej w przedsiębiorstwie, a tym samym poszerzenie oferty firmy i wprowadzenie na rynek nowego produktu. Dokonane zostanie zgłoszenie patentowe.
Wartość projektu: 3 128 014,86 pln
Wkład UE: 1 989 415,84 pln

NanoBiosensor do wykrywania substancji szkodliwych dla zdrowia.
Celem projektujest opracowanie podręcznego, inteligentnego NanoBiosensora wykrywającego szkodliwe metabolity pleśni, do zastosowania poza laboratorium, w każdym miejscu i przez każdego użytkownika. Czujnik stanowić będzie metodę pewnej oceny bezpieczeństwa żywności dla konsumentów do oceny bezpieczeństwa na każdym etapie magazynowania i przetwórstwa surowców pochodzenia roślinnego.
Efektem projektu będzie opracowanie i wprowadzenie na rynek nowego produktu w postaci NanoBiosensora wykrywającego szkodliwe metabolity pleśni w produktach spożywczych. Rezultatem jest wdrożenie innowacji produktowej w przedsiębiorstwie, a tym samym poszerzenie oferty firmy i wprowadzenie na rynek nowego produktu. Dokonane zostanie zgłoszenie patentowe.
Wartość projektu: 4 616 548,67 zł
Wkład UE: 3 222 189,29 zł