Projekty unijne

technologii i know-how

Wierząc, że przyszłość analityki wykracza daleko poza laboratorium prowadzimy prace badawczo rozwojowe nad podręcznymi sensorami do badania żywności.
Naszym celem jest opracowanie czujników wykrywających laktozę, metale ciężkie, gluten, fruktany oraz szkodliwe metabolity pleśni w żywności, które umożliwią użytkownikom indywidualnym samodzielne zbadanie tych produktów bez potrzeby analizowania ich aparaturą badawczą w laboratorium.
Projekty w toku
4
W chwili obecnej realizujemy trzy projekty dofinansowane z Funduszy Europejskich:
Opracowanie PASS – innowacyjnego, przenośnego biosensora z zastosowaniem enzymów i aptamerów do wykrywania pestycydów w żywności przy użyciu metody oznaczeń grupowych
Wartość projektu:
6 662 609,06 zł
Wkład UE:
6 225 871,90 zł

Celem projektu: który ma charakter projektu B+R, jest opracowanie urządzenia PASS – innowacyjnego, małego, przenośnego urządzenia, wykrywającego pozostałości pestycydów (min. 800 subst. czynnych) w produktach spożywczych we wszystkich ich postaciach w czasie do 15 min. w aplikacji na smartfonie.
PASS będzie weryfikować obecność min. 800 pestycydów, w tym wszystkich dopuszczonych do stosowania w UE (450) a także części już zabronionych (350).
Efektem projektu: podstawowe planowane cechy PASS:
Szeroki zakres detekcji “360˚” – wykrywanie min. 800 substancji czynnych; zakres zastosowań (matryc) – każdy produkt spożywczy bez względu na konsystencję, formę; mobilność – w każdym miejscu (miniaturyzacja urządzenia); szybkość – wynik do 15 min.; prostota obsługi – wystarczy smartfon z aplikacją; cena – przystępność cenowa; nastawa ilościowa – przystępność cenowa (wersja PRO-zmiana ”progu”)
Grupy docelowe: Odbiorcy B2B: gospodarstwa rolne, sieci handlowe i dystrybucyjne, sektor gastronomiczny, producenci pasz
Klienci indywidualni: osoby w wieku 20–50 lat, świadome, prowadzące zdrowy tryb życia, rodzice, konsumenci kupujący żywność organiczną i/lub preferujących żywność ekologiczną.
Zadania Projektowe (Etapy B+R): Enzymy- Opracowanie oraz charakterystyka fizykochemiczna układów enzymatycznych do oznaczania pestycydów należących do określonych grup chemicznych
Aptamery – Wybór ze znanych oraz opracowanie nowych oraz charakterystyka fizykochemiczna aptamerów do wykrywania pozostałości pestycydów należących do określonych grup chemicznych w żywności
Flower detector – Opracowanie nośników, metod immobilizacji i nanoszenia materiałów katalitycznych na podłoża sensora
Badania nad procesem przygotowania prób materiału i miniaturyzacją układu.
Opracowanie końcowej architektury elektronicznej i mechanicznej oraz oprogramowania sterującego urządzeniem.
Wytworzenie serii prototypów oraz ich testy porównawcze i funkcjonalne.
Koszty pośrednie:
W ramach zadań poniesione zostaną następujące kategorie kosztów:
Wynagrodzenia personelu B+R
Dostawy niezbędnych do prowadzenia prac B+R materiałów, drobnego sprzętu laboratoryjnego, wzorców, odczynników itp.
Koszty amortyzacji sprzętów laboratoryjnych na których prowadzone będą badania i testy
Zakup usług zewnętrznych dot. wykonania badań i prototypów
Koszty wynajmu powierzchni laboratoryjnej, infrastruktury informatycznej, badawczej
Zakup niezbędnego oprogramowania
Prace B+R nad nanosensorem do wykrywania glutenu i fruktanów
Wartość projektu:
3 128 014,86 zł
Wkład UE:
1 989 415,84 zł

Celem projektu: jest realizacja badań przemysłowych i prac rozwojowych zmierzających do opracowania multisensora wykrywającego gluten i fruktany w produktach spożywczych.
Efektem projektu: będzie opracowanie i wprowadzenie na rynek nowego produktu w postaci multisensora wykrywającego gluten i fruktany w produktach spożywczych. Rezultatem jest wdrożenie innowacji produktowej w przedsiębiorstwie, a tym samym poszerzenie oferty firmy i wprowadzenie na rynek nowego produktu. Dokonane zostanie zgłoszenie patentowe.
NanoBiosensor do wykrywania substancji szkodliwych dla zdrowia
Wartość projektu:
4 616 548,67 zł
Wkład UE:
3 222 189,29 zł

Celem projektu jest opracowanie podręcznego, inteligentnego NanoBiosensora wykrywającego szkodliwe metabolity pleśni, do zastosowania poza laboratorium, w każdym miejscu i przez każdego użytkownika. Czujnik stanowić będzie metodę pewnej oceny bezpieczeństwa żywności dla konsumentów do oceny bezpieczeństwa na każdym etapie magazynowania i przetwórstwa surowców pochodzenia roślinnego.
Efektem projektu będzie opracowanie i wprowadzenie na rynek nowego produktu w postaci NanoBiosensora wykrywającego szkodliwe metabolity pleśni w produktach spożywczych. Rezultatem jest wdrożenie innowacji produktowej w przedsiębiorstwie, a tym samym poszerzenie oferty firmy i wprowadzenie na rynek nowego produktu. Dokonane zostanie zgłoszenie patentowe.
Wdrożenie własnych wyników B+R w celu świadczenia usług pomiarów zawartości nanocząstek z wykorzystaniem nowoczesnej techniki pomiarowej – SP-ICP-MS
Wartość projektu:
1 115 610,00 zł
Wkład UE:
720 800,00 zł

Celem projektu jest zaoferowanie na rynku innowacyjnej usługi opracowanej w efekcie zrealizowanego projektu B+R tj. usługi wysokoprzepustowej charakterystyki nanocząstek metali (Au, Ag, Pt, Cu, Si, Zn, Fe i inne) z wykorzystaniem techniki SP-ICP-MS. Jest to innowacja w skali światowej, ponieważ do chwili obecnej na rynku nie są świadczone usługi o takiej charakterystyce.
Efekt Projektu: Proponowana usługa dotyczyć będzie wykonywania badań zawartości nanocząstek w różnego rodzaju matrycach spożywczych – dokładnie w ekstraktach uzyskanych z produktów spożywczych. W ofercie znajdą się również pomiary w matrycach proponowanych przez klientów,
aby sprostać potrzebom i oczekiwaniom różnych klientów. Ponadto w ofercie znajdą się również pomiary stężenia i charakterystyki nanocząstek w próbkach środowiskowych.