Sekcja pozostanie ukryta do momentu:
– dodania tytułu sekcji
Podręczny nanosensor obsługiwany za pomocą prostej aplikacji mobilnej na smartfona, wykrywający gluten i fruktany w produktach spożywczych.
Nanosensor umożliwa wykrywanie fruktanów – węglowodanów będących polimerami fruktozy, a także białek prolaminowychposiadających wysoką zawartość powtarzalnych sekwencji aminokwasów bogatych w glutaminę i prolinę, występujących w ziarnach niektórych zbóż i powszechnie znanych pod nazwą gluten.
Zarówno gluten, jak i fruktany mogą być przyczyną nietolerancji pokarmowych, jak również poważnych problemów jelitowych.Ponadto nietolerancja fruktanów może zręcznie naśladować nietolerancję glutenu. Dodatkową trudność stanowi powszechność występowania fruktanów – te składniki żywności ukryte są w zbożach, owocach, warzywach i napojach, stanowią szeroką grupę związków i trudno jest znaleźć produkty spożywcze, które ich nie zawierają.
Nanosensor pozwala na bezpośrednią analizę żywności przez klienta indywidualnego.
Jest idealnym rozwiązaniem dla osób z celiakią czy nietolerancją glutenu lub fruktanów, ponieważ pomoże ograniczyć lub wyeliminować z diety produkty żywnościowe zawierające te składniki pokarmowe.