Analityka w bliskiej podczerwieni (NIR) w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym, kosmetycznym i innych
Workshop
Seminarium
Informacje ogólne
Termin szkolenia: 5 February 2025
Czas trwania szkolenia: 1 dzień (8 godz.)
Miejsce szkolenia: Warszawa
Symbol szkolenia: NIR_D01E101
Prowadzący dr inż. Bartłomiej Koźniewski
Cena szkolenia od pierwszej osoby:
Cena netto: 1423.80 zł
Cena brutto: 1751.27 zł
Cena szkolenia od drugiej i kolejnej osoby:
Cena netto: 1121.40 zł
Cena brutto: 1379.32 zł
Liczba wolnych miejsc: 6/6
O spotkaniu
Zakres merytoryczny oraz cel szkolenia:
Spektroskopia w pobliżu czujnika (ang. Near Infrared – NIR) to technika czyszczenia, która jest niezbędna do wykonania i analizy i natychmiastowego dostarczenia jej wyniku. Wyzwanie na testowaniu rozwiązań organicznych, przy występowaniu i precyzji na poziomie innych technik laboratoryjnych. Z tego powodu skutki uboczne są stosowane w przypadku stosowania metody leczniczej. Jest ona nieinwazyjna, co umożliwia przygotowanie przygotowania oraz zastosowanie odczynników. W razie wypadku sam pomiar jest nieniszczący, a następnie otrzymany materiał fizyczny, który może nastąpić w następstwie badań lub archiwum. Nie bez znaczenia jest także znaczenie dla kilku parametrów i składników jednocześnie.
Niniejsze szkolenie ma na celu przybliżenie tej techniki pomiaru, ukryte udostępnianie danych, warunki analizy i dostępu do danych.
Dzięki szkoleniu dowiesz się:
- Podstawy teoretycznych spektroskopii z naciskiem na zakres bezpośredniego promieniowania
- Jaka jest zasada pomiaru , dobór parametrów i akcesoriów
- Jak poprawnie przeprowadz ić analizuj jakośćo wą
- Jak otrzymano znaczenie klasyczne (na podstawie obliczeń) oraz chemometryczne (na podstawie modelu itematycznego)
- Jak zautomatyzować proces wyjścia danych
Metodyka szkoleń:
Szkolenie przeznaczone jest dla:
Wszystkich, którzy już rozpoczęli, bądź zamierzają rozpocząć, pracę ze spektroskopią w bliskiej podczerwieni.
Szkolenie będzie szczególnie interesujące dla osób z działów kontroli i zapewnienia jakości w zakładach produkcyjnych, z branż: farmaceutycznej, kosmetycznej, spożywczej i pokrewnych.
Forma materiałów szkoleniowych:
Materiały dydaktyczne w formie papierowej - treści wykładowe w formie wydruku slajdów
Materiały szkoleniowe w wersji elektronicznej
Świadectwo ukończenia szkolenia w języku polskim
Program
- Spektroskopia w bliskiej podczerwieni
- teoria spektroskopii
- model oscylatora harmonicznego i harmonicznego
- blisko i zdalnie sterowany
- cechy widma w najbliższej okolicy
- Spektrometr bliskiej podczerwieni
- zasada działania
- bazować
- spróbuj dokonać pomiaru i akcesoriów
- Pomiar widma w najbliższej odległości
- Parametry pomiaru i ich wpływ na wygląd widma
- praca okazjonalna
- spektroskopii w najbliższej odległości w wyszukiwania
- ogólnoświatowy
- miejsce odbioru
- Analiza chemiczna
- jakościowa
- ilościowa
- Metody jakościowe
- porównanie wzorca
- chemiometria
- Metody ilościowe
- prawo Lamberta – Beera
- chemiometria
- Tworzenie metod badawczych
- dobór wzorców
- ewidencja warunków umowy
- obróbka danych
- raportowanie
- Walidacja metod badawczych
- dobór prób
- Trybuna cle
- raportowanie
- Obiad wliczony w cenę szkolenia.
Osoby prowadzące
Bartłomiej Koźniewski
Bartłomiej jest Ekspertem ds. Aplikacji MatChar, wzmocnił naukowe zaplecze i wiedzę ekspercką Pro-Environment w roku 2020.

Wykształcenie odebrał na Politechnice Łódzkiej, gdzie uzyskał tytuł doktora inżyniera biotechnologii. Dodatkowo, w swojej wędrówce edukacyjnej dotknął też studiów na biologii i chemii. Zdobył doświadczenie na produkcji w firmach spożywczych i z branży ochrony środowiska oraz w laboratoriach analitycznych i badawczo-rozwojowych.
Bartłomiej sam siebie określa mianem „człowieka od zadań dziwnych” Wyjątkową miłością darzy analitykę spektroskopową, nieobce są mu metody chromatograficzne, jak też aspekty syntezy organicznej i otrzymywania nowych substancji.
Jego wybraną bronią jest FTIR – zarówno w badaniu substancji czystych, jak i złożonych układów. Czy chodzi o określanie tożsamości surowców i mieszanin, badanie obecności zafałszowań, czy określanie parametrów żywności – on zawsze znajdzie rozwiązanie.
Prywatnie – zapalony rekonstruktor historyczny i alchemik pokazowy, od siedmiu lat jeżdżący po Polsce z projektem „Ars Alchemia”, oraz zapalony czytelnik wszystkiego, co wpadnie mu w ręce.