Multisensor jest obsługiwany za pomocą prostej aplikacji na smartfona.
Umożliwia wykrywanie mykotoksyn produkowanych przez pleśnie w produktach spożywczych.
Mykotoksyny to wtórne metabolity różnych rodzajów grzybów zaliczanych do pleśni, które działają
toksycznie na rośliny, zwierzęta i bakterie. Są bardziej niebezpieczne dla zdrowia człowieka niż dodatki
do żywności i pozostałości pestycydów w produktach spożywczych. Najbardziej toksyczne mykotoksyny
(m.in. aflatoksyny, ochratoksyna A) wykazują działanie teratogenne, mutagenne, kancerogenne na
organizm człowieka i inne organizmy żywe. Mogą występować w zbożach, owocach, ziołach,
przyprawach, paszach i tytoniu. Dlatego wykrywanie mykotoksyn w żywności jest ważnym elementem
zapewniającym bezpieczeństwo konsumentów i pomoc w ograniczaniu rozprzestrzeniania się toksyn w łańcuchu dostaw.
Nanosensor pozwala na bezpośrednią analizę żywności przez klienta indywidualnego, bez czasochłonnych przygotowań próbek do analizy. Jest idealnym urządzeniem dla każdego świadomego konsumenta.
Możliwość podłączenia urządzenia do smartfona
Dla wygody użytkownika nanosensor wyposażony jest w elementy niezbędne do podłączenia go ze smartfonem. Zastosowanie smartfona pozwala na zaprojektowanie do urządzenia wielofunkcyjnej, przyjaznej dla użytkownika aplikacji, która dodatkowo stwarza możliwości dalszego przetwarzania uzyskanych w wyniku odczytu danych. Interpretacja wyników dla użytkownika możliwa jest dzięki dedykowanemu oprogramowaniu na smartfony, które uzupełnia funkcjonalność nanosensora. Dzięki podłączeniu nanosensora do smartfona urządzenie dokonuje pomiaru zawartości mykotoksy poprzez zasilanie z baterii telefonu. Zaawansowanie technologiczne smartfonów powoduje, że w połączeniu z nanosensorem, telefon może pełnić funkcję kontrolera, analizatora i wyświetlacza.
Cena urządzenia: 332,10 zł
Szczegóły i zamówienia: zamowienia@pepolska.pl