Multisensor jest obsługiwany za pomocą prostej aplikacji na smartfona.
Umożliwia wykrywanie glutenu i fruktanów, chroniąc zdrowie osób chorujących na celiakię, czy cierpiących na nietolerancję tych składników pokarmowych.
Nanosensor umożliwa wykrywanie fruktanów – węglowodanów będących polimerami fruktozy, a także białek prolaminowychposiadających wysoką zawartość powtarzalnych sekwencji aminokwasów bogatych w glutaminę i prolinę, występujących w ziarnach niektórych zbóż i powszechnie znanych pod nazwą gluten.
Zarówno gluten, jak i fruktany mogą być przyczyną nietolerancji pokarmowych, jak również poważnych problemów jelitowych.Ponadto nietolerancja fruktanów może zręcznie naśladować nietolerancję glutenu. Dodatkową trudność stanowi powszechność występowania fruktanów – te składniki żywności ukryte są w zbożach, owocach, warzywach i napojach, stanowią szeroką grupę związków i trudno jest znaleźć produkty spożywcze, które ich nie zawierają.
Nanosensor pozwala na bezpośrednią analizę żywności przez klienta indywidualnego.
Jest idealnym rozwiązaniem dla osób z celiakią czy nietolerancją glutenu lub fruktanów, ponieważ pomoże ograniczyć lub wyeliminować z diety produkty żywnościowe zawierające te składniki pokarmowe.
Połączenie dwóch sensorów w jednym urządzeniu
Postępy w nanotechnologii umożliwiły utworzenie zestawienia sensorów w różnych konfiguracjach, co pozwala funkcjonować wspólnie nanosensorowi, wykrywającemu gluten i fruktany w produktach spożywczych. Jest to innowacja na skalę światową.
Możliwość podłączenia urządzenia do smartfona
Dla wygody użytkownika nanosensor wyposażony jest w elementy niezbędne do podłączenia go ze smartfonem. Zastosowanie smartfona pozwala na zaprojektowanie do urządzenia wielofunkcyjnej, przyjaznej dla użytkownika aplikacji, która dodatkowo stwarza możliwości dalszego przetwarzania uzyskanych w wyniku odczytu danych. Interpretacja wyników dla użytkownika możliwa jest dzięki dedykowanemu oprogramowaniu na smartfony, które uzupełnia funkcjonalność nanosensora. Dzięki podłączeniu nanosensora do smartfona urządzenie dokonuje pomiaru zawartości glutenu i fruktanów poprzez zasilanie z baterii telefonu. Zaawansowanie technologiczne smartfonów powoduje, że w połączeniu z nanosensorem, telefon może pełnić funkcję kontrolera, analizatora i wyświetlacza.
Cena urządzenia: 332,10 zł
Szczegóły i zamówienia: zamowienia@pepolska.pl