Cena netto | Cena brutto | |
---|---|---|
Cena szkolenia od pierwszej osoby: | 810 zł(netto) | 996.30 zł(brutto) |
Cena szkolenia od drugiej i kolejnej osoby: | 630 zł(netto) | 774.90 zł(brutto) |
Pro-Environment Polska Sp. z o.o. serdecznie zaprasza na szkolenie online „Kontrola alergenów w branży spożywczej”.
Mimo dobrze poznanej biochemii żywności, i rozwiniętych technik analitycznych, kontrola alergenów w przemyśle spożywczym i żywieniu masowym ciągle stanowi problem. Substancje alergizujące, poza „wielką ósemką” – czyli mlekiem, jajami, orzechami, skorupiakami, rybami, orzeszkami ziemnymi, pszenicą i soją – to cała pula różnych cząstek, które są w stanie wywołać u niektórych konsumentów nawet śmiertelne reakcje.
Producentów spożywczych, zarządców i pracowników zakładów żywienia masowego – w szczególności działów kontroli jakości, kierowników produkcji i pracowników odpowiedzialnych za higienę linii produkcyjnych.
Materiały dydaktyczne w formie elektronicznej, udostępnione w postaci linku dostępowego do prezentacji.
- Czym jest alergen?
- Typy alergenów
- Reakcja alergiczna – z czym to się je?
- Źródła alergenów – w surowcach, w produktach gotowych, zakażenie krzyżowe
- Detekcja alergenów – ELISA, metody immunoprecypitacyjne, metody instrumentalne, PCR
- Alergeny a system HACCP – kontrola procesu, kontrola produktu, alergeny a sprzęt
- Deklaracje obecności alergenów w żywności
- Co zrobić z alergenami w potrawach gotowych?
- Jak rozwiązać problem deklaracji alergenów?
- Czy możliwe jest stuprocentowe uniknięcie alergenów?
- Usuwanie alergenów ze środowiska pracy
- Obróbka cieplna a alergeny
- Mycie, czyszczenie i dezynfekcja – czy to nie wystarczy?
- Wpływ środków czyszczących na alergeny
Metodyka szkolenia:
Szkolenie wykładowe, połączone z sesją Q&A i omówieniem problemów z zakładów Słuchaczy.
Dr Bartłomiej Koźniewski
Specjalista ds. Aplikacji MatChar
Bartłomiej jest Ekspertem ds. Aplikacji MatChar, wzmocnił naukowe zaplecze i wiedzę ekspercką Pro-Environment w roku 2020.
Wykształcenie odebrał na Politechnice Łódzkiej, gdzie uzyskał tytuł doktora inżyniera biotechnologii. Dodatkowo, w swojej wędrówce edukacyjnej dotknął też studiów na biologii i chemii. Zdobył doświadczenie na produkcji w firmach spożywczych i z branży ochrony środowiska oraz w laboratoriach analitycznych i badawczo-rozwojowych.
Bartłomiej sam siebie określa mianem „człowieka od zadań dziwnych” Wyjątkową miłością darzy analitykę spektroskopową, nieobce są mu metody chromatograficzne, jak też aspekty syntezy organicznej i otrzymywania nowych substancji. Jego wybraną bronią jest FTIR – zarówno w badaniu substancji czystych, jak i złożonych układów. Czy chodzi o określanie tożsamości surowców i mieszanin, badanie obecności zafałszowań, czy określanie parametrów żywności – on zawsze znajdzie rozwiązanie.
Prywatnie – zapalony rekonstruktor historyczny i alchemik pokazowy, od siedmiu lat jeżdżący po Polsce z projektem „Ars Alchemia”, oraz zapalony czytelnik wszystkiego, co wpadnie mu w ręce.